Ekonomika

Úspory v gastronomii se zachováním kvality

Úspěšné restaurace, kavárny a bary musí být kreativní a stále hledat nové cesty, jak zefektivnit svou práci a přitom si trvale udržet vysoký standard. Podívejme se, kde uspořit v gastronomii peníze a přitom zachovat kvalitu.

V gastronomii se výdaje mění velmi často a rychle. Proto je musíte neustále sledovat a pravidelně je vyhodnocovat. Položka na menu, která byla včera zisková, může dnes padat do ztráty. Vyplatí se sledovat ingredience dle sezóny. Stejně tak je třeba v okolí hledat dodavatele ovoce a zeleniny a dalších ingrediencí, kteří nabízejí kvalitnější suroviny za nižší ceny.

Revize menu a snadná příprava

Podle statistik prodeje lze snadno zjistit, které položky na menu jsou oblíbené. Příliš široké menu znamená zbytečnou zátěž rozpočtu. Je náročné na nutnost skladovaných ingrediencí, které mohou projít a pak se vyhazují a je také velmi pracné. Menu sestavujte tak, aby se daly ingredience kombinovat ve více pokrmech. Občas proveďte revizi menu. Snižte počet nutných ingrediencí a hledejte levnější alternativy. Dbejte na to, aby byla jídla či nápoje snadná na přípravu. Nikdy to však nesmí být na úkor kvality a chuti. Doporučení klientů je ta nejlepší reklama a je bezplatná.

Vyváženost směn a ocenění zaměstnanců

Výdaje za mzdy zaměstnancům jsou nejvýznamnější položkou rozpočtu. Někdy je těžké odhadnout časy, kdy míváte plno a kdy je personál nevyužitý. Pomůže vám sledování statistiky, podle které můžete upravit počet lidí na směně a otevírací dobu. Najít kvalitního zaměstnance není vůbec snadné. Pokud takového najdete, važte si ho a oceňte ho. Spokojení zaměstnanci se budou snažit o úsporná opatření a podnik bude dobře fungovat. Chtějte znát jejich názor a jejich rady zavádějte v provozu.

Režijní náklady

Úsporný přístup k vodě a energiím se znatelně promítne i ve vašem rozpočtu. Splachujte menším množstvím vody, snižte průtok vody ve vodovodních kohoutcích, omezte mytí nádobí pod tekoucí vodou, vyměňte žárovky za úsporné, vsaďte na energeticky efektivní kuchyňské vybavení, funkční ventilaci i vytápění. Myslete ekologicky a ekonomicky. Propojte to s promyšleným menu a spolehlivými dodavateli. Skvělé zásobování pro restaurace, kavárny a bary vám zvládne zařídit společnost Gastrofresh.